کولیت اولسراتیو : بیماری کرون، بیماری التهابی روده
Cerative Colitis (Crohn’s Disease , Inflatmlm at Oly|لا (l DiseaseعBow
تعریق، کولیت اولسراتیو و بیماری کرون بیماری التهای مزمن روده عیسی یاشد که با دورههای وخامت و بهبودی مشخص می شود. کوئیت اولسراتیو باعث ایجاد احتقان ادم و زخمهایی در مخاط می شود بیماری در رکتوم و کولون سیگموئید شروع می شود، ولی میتواند به سرتاسر کولون توسعه پیدا کند. گولیت اولسراتیو عمدتا بین فستین ۱۵ تا ۲۰
________________
۶۹۰ کولیت اولسراتیو (بیماری کروز، بیماری التهابی روده)
سال رخ میدهد. علت خاصی برای این بیماری شناخته نشده است، ولی ممکن است که ناشی از پاسخ ایمنی غیرطبیعی باشد.
بیماری کرون، به عنوان انتریت ناحیهای نیز شناخته می شود. این بیماری، اختلال التهابی دستگاه گوارش از دهان تا رکتوم میباشد؛ می تواند هر قسمتی از دستگاه گوارش را مبتلا کند، ولی شایع ترین محل ابتلا، ایلئوم انتهایی میباشد. بیماری همه ی لایه های غشای مخاطی را درگیر میکند؛ ممکن است سگمان هایی که به وسیله ی روده ی طبیعی از هم جدا شدهاند نیز ملتهب شوند. میزان بروز خانوادگی ۲۰٪ تا ۴۰٪ است.
• علل و عوامل مؤثر
عفونت باکتریال
واکنش های آلرژیک به غذاهای خاص
عوامل ژنتی
ایمنولوژیک
استرس های عاطفی
علایم و شکایات درد کرامپی شکم در ربع تحتانی راست اسهال (۲۰ بار تخلیه مدفوع در روز یا بیشتر) دفع مدفوع آبکی همراه با تتسموس (زور زدن دردناک و غیر مؤثر در هنگام اجابت مزاج): خون، مخاط، چرک، چربی بیاشتهایی، از دست دادن وزن
بهبا
تهوع، استفراغ کسالت، ضعف
عوارضس
اختلال الکترولیتی دهیدراتاسیون
سوء تغذیه
آنمی
فیستول انسداد روده ای، پرفوراسیون
خونریزی، شوک آبسه و شقاق پرینه
EE عوارض خطرناک: پرفوراسیون روده
تست های تشخفی به هر پروسیجر، هدف، احساس طبیعی احتمالی و مراقبته های قبل و بعد از پروسیجر
را شرح دهید. C آزمایش مدفوع
کولیت اولسراتیو (بیماری کروبی بیماری التهابی روده)
سیگموئیدسکوپی CT اسکن
کولونوسکوپی بررسیهای ازمایشگاهی
مطالعات باریم تست های عملکرد کبدی
C جایگزینی مایعات O حمایت تغذیه ای، تغذیه ی کامل وریدی برای سوء تغذیه ی شدید، رژیم غذایی
پرپروتئین، پرکالری و کم فیبر
داروها کورتیکواستروئیدها داروهای ضدالتهابی آنتیبیوتیکها داروهای ضداسهال سولفاسالازین: ۵ - آمینوسالیسیلیک اسید جهت کنترل التهاب داروهای ضد استفراغ داروهای سرکوب کننده ی سیستم ایمنی: ۶ - مرکاپتوپورین، آزاتیوپرین و یا
سیکلوسپورین
جراحی
ه برداشتن کامل کولون از راه شکم (کولکتومی)
• پروکتکتومی مخاطی همراه با آناستوموز ایلئوم به مقعد ه برداشتن کامل کولون و رکتوم به همراه ایلئوستومی دایمی (پروکتو کولکتومی)
فق مراقبت در ملزل
اطلاعات ععوفی ه آموزش های کتبی و شفاهی به بیمار و مراقبت دهنده بدهید و برای آنها نام و شماره تلفن های پزشک و یا پرستار را فراهم کنید تا در صورت بروز هرگونه سؤال تماس بگیرند. فرآیند بیماری، علل اصلی و عوامل مؤثر (استرس، غذاهای خاص، خستگی، ملین ها، انتی بیوتیکها) که می توانند موجب وخیمتر شدن بیماری شوند را توضیح دهید.
به مبحث مراقبت از ایلئوستومی را ببینید.
علایم هشداردهنده هشدار: به بیمار بگویید در صورت بروز درد شدید و سفتی شکم، اقدامات اورژانسی
الزامی است.
________________
۶۹۲ کولیت اولسراتیو (بیماری کروز بیماری التهابی روده)
علایم و شکایات مربوط به پرقوراسیون رودهای که باید به پزشک و پرستار گزارش
شود را مرور کنید.
O تب و لرز
تا درد شکمی مداوم
C نفخ شکم
C تجمع گاز در شکم c استفراغ C افزایش اسهال C سفتی شکم C) مدفوع خونی
اموزش های ویژه نیاز به مراقبت روزانه از ناحیه اطراف مقعد و پس از الجایت مزاج را شرح دهید. مراقبت از پوست اطراف مقعد و پرینه را آموزش دهید: ناحیه را به آرامی با آب گرم و صابون بشویید و از محصولات محافظتی برای مراقبت از پوست (به عنوان مثال، ژل ها، پمادها) استفاده کنید. بیمار را مطلع کتید که چگونه و از چه محلی (به عنوان مثال، داروخانه، شرکت لوازم پزشکی) می تواند وسایل مورد نیازش را تهیه کند. به بیمار آموزش دهید تا تحریک مداوم و بدتر شدن اسهال، خونریزی و یا ترشح را گزارش کند. به بیمار آموزش دهید تا یادداشتی در مورد دفع مدفوع شامل دفعات، زمان دفع، رنگ، مقدار، قوام، بو و وجود مخاط، چرک یا خون تهیه کند.
داروها
ه هدف، مقدار، زمان و روش مصرف هر یک از داروهای تجویز شده و عوارض جانبی
را که باید به پزشک یا پرستار گزارش شود، توضیح دهید. نیاز به پرهیز از مصرف داروهای بدون نسخه بدون مشورت با پزشک را توضیح دهید. توضیح دهید که بدون مشورت با پزشک، درمان با استروئید را قطع نکند، چرا که قطع ناگهانی استروئیدها ممکن است باعث بحران آدرنال شود. علایم ترک دارو (استروئیدها) را برای گزارش به پزشک یا پرستار مرور کنید: ضعف، سستی و بی حالی،
بی قراری، بیاشتهایی، تهوع، حساسیت در لمس عضلات. روش های کنترل درد را شرح دهید. بیمار را در شناسایی وقایع تسریع کننده، مثل استرس های عاطفی و غذاهای خاص کمک نمایید.
فعالیت ه به بیمار توصیه کنید حتی در طول دورههای بهبودی نیز بین استراحت و فعالیت هایش
تعادل برقرار کند، چرا که استراحت کافی برای حفظ بهبودی لازم می باشد.
رژیم غذایی ه اهمیتی که رژیم غذایی در کنترل بیماری، تسکین علایم و جلوگیری از عوارض
بیماری دارد را شرح دهید.
• بیمار و مراقبت دهنده او را تشویق کنید تا با مراجعه به متخصص تغذیه، وعدههای
________________
کویت" باستانبول(بیماری کروز بین روی "تنها بی روده) ۶۹۳
غذایی خانگی خود را اصلاح کنند و رژیمهای غذایی که باید از آنها پیروی یا پرهیز کنند را مرور نمایند. بیمار را تشویق کنید تا رژیم غذایی غیرمحترک» که باقیمانده، کم سلولز، کم چربی و پرپروتئین، پرکالری و پرکربوهیدرات و پرویتامین مصرف کند، به بیمار توصیه کنید تا از مصرف غذاهای پرادویه، سبزیجات و میوههای خام، غناهای حاوی دانه ها سبوس و غلات درشت و یا میوه های مغزدار شیر، غذاهای چرب و سرخ شده و نوشیدنی های کافئینی، الکلی و گازدار خودداری کند. بیمار را تشویق کنید وعده های غذایی کم حجم و مکرر داشته باشد، به آهستگی غذا
•B .بخورد، لقمههای کوچک بردارد و خوب غذا را بجتود نیاز به جایگزینی مایعات را شرح دهید. چگونگی برآورد مایعات مصرفی و برونده ادراری را به بیمار آموزش دهید، در صورتی که ممنوعیتی وجود ندارد، به بیمار توصیه کنید تا روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان مایعات مصرف کند. به بیمار آموزش دهید تا بین مصرفا مایعات و خوردن غذا فاصله بگذارد و از مصرفی مایعات خیلی داغ و یا خیلی سرد خودداری کند. پارامترهای فردی برای وزن بیمار (از تظر اندازه، جنس، جثه و قد) فراهم کنید. به بیمار اموزش دهید تا روزانه در یک زمان معین، با یک معیار مشخص و لبساس های مشابه، خود را وزن کند و هرگونه کاهش ناگهانی و یا یکنواختی در وزن را گزارش کند.
ه به بیمار آموزش دهید تا پس از وعدههای غذایی استراحت کند.
درمانشای جایگزین
ه از آنجا که برخی از درمان های مکمل مضر بوده و با درمان های دارویی بیمار تداخل داشته باشنده لذا بیمار را تشویق کنید تا در مورد این درمان ها با پزشک و یا پرتمع تار خود مشورت کند. در مورد برخی از داروهای گیاهی که باعث اشکال در حرکات روده ای شده و باید اجتناب شوند، صحبت کنید.
در مورد درمان های مکمل و جایگزین که باعث آسایش بیمار می شونده با او صحبت
کنید.
3: تکنیکهای آرام سازی: تنفس عمیق، مراقبه و تصورات هدایت شده. بیمار را
تشویق کنید که این تکنیکها را در بین خمله ها تمرین کند،
مراقیتهای روانی - اجتماعی
• بیمار را تشویق کنید تا احساسات و نگرانی هایش را درباره بیماری و تغییرات ایجاد شده در سبک زندگی و بدن که ناشی از بیماری می باشد را بیان کند. نقشی که استرس های عاطفی در تسریع بیماری بازی می کنند را شرح دهید. بیمار را در شناسایی مهارتهای سازگاری و تکنیکهای تن آرامی (به عنوان مثال، تنفس عمیق، تفکر عمیق، تصورات هدایت شده) کمک کنید. بیمار را تشویق کنید تا این تکنیکها را بین حملات بیماری تمرین کند.
مراقبتهای پیگیری ۰ بر اهمیت ویزیتهای پیگیر منظم پزشکی و آزمایشگاهی تأکید کنید و مطمئن شوید
که بیمار نام و شماره تلفن های ضروری را دارد.
________________
۶۹۴ سنگهای اثر ولایی استخستکیه با نمرولین پاریس
ار حجاعات
• در صورت نیاز، بیمار را در دستیابی به خدمات مراقبت بهداشتی در منزل، کنترل رژیم غذایی، وسایل ضروری، خدمات اجتماعی پزشکی و روان درمانی کمک کنید. شماره تلفن های منابع حمایتی جامعه مثل «انجمن کولیت و کرون آمریکا» را برای بیمار فراهم کنید.