جراحی تانسیلکتومی (لوزهبرداری) و آدنوئیدکتومی
لوزه یکی از اولویتهای سیستم دفاعی بدن در هر انسان است که با بهرهگیری از سیستم دفاعی بدن مادر در همان ابتدا شکل گرفته و در بدن کودک نقشی تعیینکننده در جلوگیری از ورود باکتریها، میکروبها و ویروسها بازی میکند.
لوزهها که در واقع تودههایی از بافت لنفاوی هستند تنها در گلو وجود دارند؛ علاوهبر این، یک بافت لنفاوی به نام آدنوئید نیز در تنگنای حفره بینی وجود دارد که به آن لوزه سوم نیز میگویند. در دوران کودکی، به یاری لوزه و آدنوئید است که بدن از تاثیرات بیرونی محافظت میشود. نکته جالب توجه این است که با افزایش سن لوزهها به تدریج کوچک و کوچکتر شده و در نهایت از بین میروند.
محل قرارگیری لوزهها در دو طرف گلو و پشت زبان به نحوی است که آنها بتوانند از ورود ویروسها و میکروبها از طریق دهان و مجاری تنفسی به بدن جلوگیری کنند. با این وجود، عبور این ویروسها و میکروبها از این قسمت به این معنی است که خود لوزهها در معرض خطر قرار گرفته و به طور معمول قرمزی و سپس التهاب روی آنها دیده میشود؛ این وضعیتی است که بیش از همه برای کودکان رخ میدهد.
علائم و نشانهها، تستهای تشخیصی
از راههایی مانند تماس نزدیک، تنفس و بزاق است که میکروبها، ویروسها و باکتریها به بدن کودک وارد میشود و در گذر از مسیر دهان و گلو با لوزهها، به عنوان سدی طبیعی در بدن برای ممانعت از ورود هرگونه میکروب به آن برخورد میکند.
در درجه اول، بیمار با علائمی مانند بزرگ شدن لوزهها، قرمزی و التهاب مواجه میشود. سایر علائمی که در ادامه بیان میکنیم ممکن است در هر فردی بسته به مقاومت بدن او، به نحوی متفاوت پدیدار شوند :
- تورم لوزهها و قرمزی آنها
- گوش درد ناشی از تورم لوزه
- مشکل در بلع
- تب بالا ( بین ۳۸ تا ۴۰ درجه)
- تب و لرز
- خستگی مفرط
- از دست دادن اشتها
- تغییر در صدا و سردرد
- دردهای شکمی و استفراغ ( در کودکان)
بدیهی است که اولین قدم در مواجهه با این علائم و ابتلا به بیماری، مراجعه به پزشک متخصص است. لازم به ذکر است که هرگونه درمان سرخود و عدم مراجعه به پزشک میتواند باعث تشدید بیماری و وخیم شدن حال بیمار شود.
پس از مراجعه پزشک در ابتدا تب بیمار اندازهگیری شده و سپس پزشک لوزهها را بررسی میکند، در صورت مشاهده التهاب و قرمزی و بر اساس میزان آن، پزشک درمانهای دارویی یا جراحی را برای بیمار در نظر خواهد گرفت.
درمان تانسیلکتومی (لوزهبرداری) و آدنوئیدکتومی
گام نخست، همان طور که پیشتر نیز بدان اشاره شد، مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی است. با این وجود بهتر است در این مدت، بیمار آب و مایعات بیشتری مصرف کند و داخل دهان خود را همواره تمیز نگه دارد.
در ابتدای امر و در صورتی که علائم بیمار بسیار شدید نبوده و به مرز اخطار نرسیده باشد، پزشکان به طور معمول به سراغ درمانهای دارویی میروند. این درمان عموما به صورت دورههایی از مصرف آنتیبیوتیک است. نوع، میزان مصرف و طول دوره دارویی باید بر اساس نظر پزشک تعیین شود، باید توجه داشت که مصرف خودسرانه دارو و بدون نظر پزشک برای بیمار خطرناک خواهد بود.
در صورتی که با مصرف دارو تب از بین نرود، علائم اولیه بیمار که در ابتدای این قسمت ذکر شد به حدی وخیم و شدید باشد که درمان دارویی برای او موثر واقع نشود یا لوزههای بیمار دیگر نتوانند وظیفه خود که محافظت از بدن در برابر میکروبها است را انجام دهند و به طور دقیقتر، اگر بیمار در هر سال ۷ بار و هر ۲ سال ۵ بار دچار التهاب لوزه شود، روش جراحی مورد استفاده قرار میگیرد. از دیگر مواردی که پزشک در صورت مشاهده آنها در بیمار گزینه جراحی را مطرح میکند، انسداد دستگاه تنفسی و تومور بدخیم، التهاب گوش میانی و اختلال در فک در نتیجه بزرگ شدن لوزه و آدنوئید است.
این عمل جراحی با بیهوشی عمومی صورت میگیرد اما نیازی به بستری شدن کودک و ماندن او در بیمارستان بعداز انجام عمل جراحی نیست، در بسیاری از مواقع پس از انجام عمل جراحی، به هوش آمدن کودک در بخش ریکاوری و چکآپ پرشک، کودک از بیمارستان مرخص میشود.
این عمل به طور معمول از راه دهان انجام میشود و بافت اضافی از این طریق خارج شده و سپس محل برش با یک وسیله داغ سوزانده شده و بسته میشود. از آن جا که کنترل میزان خونریزی در این جراحی از اهمیت ویژهای برخوردار است، به این امر توجه بسیاری شده و محل جراحی سوزانده میشود و با ماده قابل جذب پانسمان آن را انجام میدهند.
مراقبتهای پس از جراحی و مراقبت در منزل
- کودک خود را تشویق به نوشیدن مایعات صاف شده و خنک کنید.
- از روز دوم بعد از عمل می توانید از غذاهای نرم دیگری مانند سوپ، فرنی، پوره سیب زمینی و …. استفاده کنید که این رژیم های غذایی باید تا دو هفته ادامه یابد.
- در هفته اول فرزند خود را تشویق به بازی های آرام مانند خواندن کتاب، بازی های کامپیوتری و تماشای تلویزیون کنید.
- از ورزش یا دویدن تا دو هفته بعد از عمل جراحی خودداری کنید.
- از فعالیت های سنگین مانند وزنه برداری در۶ هفته اول بعد از عمل اجتناب کنید. پس از آن، طبق دستور پزشک خود، آرام آرام کارهای سنگین تر را شروع کنید.
- ممکن است ترشحات خونابه ای مختصری تا چند روز پس از عمل از حلق یا بینی خارج شود که طبیعی است.
- از سرفه کردن و فین کردن جلوگیری کنید چون باعث تحریک گلو میشود.
- از تماس فرزندتان با افراد بیمار بخصوص سرماخورگی جلوگیری کنید.
- دهان خود را بعد از هر وعده غذایی با سرم شستشو یا آب نمک از روز بعد از عمل بشویید.
- در صورت تجویز آنتی بیوتیک، طبق دستور پزشک در فواصل معین و یک دوره کامل مصرف کنید.
مصرف مسکن را طبق تجویز پزشک مصرف کنید. جهت تسکین درد بعد از عمل جراحی فقط از استامینوفن استفاده کنید. به هیچ وجه از آسپرین ، بروفن و دیکلوفناک استفاده نشود.
علائم هشداردهنده تانسیلکتومی
جراحی تانسیلکتومی (لوزهبرداری) و آدنوئیدکتومی
مشکلات و بیماریهای مربوط به لوزه یکی از شایعترین بیماریهایی است که در میان کودکان مشاهده میشود؛ در صورتی که پس از طی کردن دوره درمان دارویی کودک همچنان تب داشت و سایر علائم در او تشدید شد، لازم است که دوباره به پزشک مراجعه شود تا در صورت لزوم جراحی لوزه بر روی او انجام شود.
جراحی برداشتن لوزه به طور معمول عملی کمخطر و موفقیتآمیز است، با این وجود مانند هر جراحی دیگری ممکن است با مشکلاتی مانند خونریزی و عفونت مواجه شود. به علاوه ممکن است بیمار به ماده بیهوشی واکنش آلرژیک نشان دهد یا دچار مشکلات تنفسی شود، در صورت بروز هر یک از این مشکلات باید شرایط و اوضاع به پزشک مربوطه اطلاع داده شود تا اقدامات لازم در این راستا توسط او صورت پذیرد.
در صورت مشاهده موارد زیر به بیمارستان و یا پزشک مراجعه کنید:
- تب بیشتر از ۸/۳۷ درجه سانتی گراد
- حالت تهوع و استفراغ
- خونریزی از حلق وبینی
- درد زیادی
- ضعیف شدید غیر معمول
- بوی بد دهان
- و سایر موارد نگران کننده و یا اورژانسی
جراحی تانسیلکتومی (لوزهبرداری) و آدنوئیدکتومی
در صورتی که با چنین مشکلاتی مواجه هستید، یا در این باره نیاز به مشاوره و چکآپ دارید، با بیمارستان مجازی نیکان تماس بگیرید.