سرمازدگی FROSTBITE
تعریف: یک آسیب موضعی به بافت ها یا عروق خونی که به علت قرار گرفتن در معرض سرما یا درجه انجماد ایجاد می شود. افراد در معرض خطر شامل افراد مسن، بیخانمان ها، نوزادان و کودکان خردسال، بیماران نانوان، بیماران بی حرکت و افراد میتلا به بیماریهای مزمن (بیماریهای قلبی، دیابت و بیماری های عروقی) هستند، سرمازدگی بر اساس عمق درگیری یه دو دسته ی سطحی و عمقی طبقه بندی می شوند.
سرمازدگی سطحی: درگیری پوسته و بافته های زیرجلدی به خصوص صورت، گوش
و یا سایر قسمتهایی که در معرض دید است.
سرمازدگی عمقی: درگیری پوست، بافتهای زیرجلدی، عضلات، تاندون ها و همچنین ساختمانهای عصبی - عروقی است.
علل و عوامل مؤتر
فقدان بافت چربی در بدن
مصرف زیاد الکل سیگار کشیدن سوء مصرف مواد گرسنگی و خستگی لباس مرطوب و یا ناکافی عدم تطابق با هوای سرد
علایم و نشانه ها
سرمازدگی سطحی تا کرختی عدم پرشدگی مویرگی سوزش پوست مومی شکل و نرم c رنگ پوست سفید یا متمایل به خاکستری در صورت یخ زدگی
ناحیه قرمز اداماتوز دردناک پوست لکه لکه c رنگ پوست قرمز متمایل به ارغوانی به ایجاد تاول ظرف مدت ۲۴ ساعت سرمازدگی عمقی - پوست سخت و جامد، خالدار
تا السرث آبی یا خاکستری بعد از آب شدن یخ تاول بعد از چندین هفته
2 تورم تمامی عضو
عوارض
هیپراستازیا
عفونت امپوتاسیون گانگران اسپاسم عروقی (وازواسپاسم )
عوارض خطرناک: گانگرن
درمان
طبی
• درمان گرم کردن سریع از طریق غوطه ور کردن در آب ۳۸ تا ۴۱ درجه ی سانتیگراد (۱۰۴- ۱۰ درجه ی فارنهایت)
ایزولاسیون محافظتی استفاده از Whirl pool bath روزانه ۳ بار با دمای ۳۲ تا ۳۷ درجه ی سانتیگراد (نوع خاصی از حمام جهت تن آرامی که آب به صورت چرخشی در آن حرکت می کند)
داروهای ایمنولوژیک (تتانوس) ضددرد منبسط کننده های پلاسما
جراحی
اسکاروتومی: برداشتن بافت های مرده
سمپاتکتومی: برای وازواسپاسم شدید و درد دبریدمان: پس از انقباضس بافتهایی که امکان زنده ماندن دارند، ۱۳ هفته تا ۴ ماه پس از آسیب انجام می شود. فاشیاتومی: جهت کاهش تورم بافت ها که در نتیجه آن سبب افزایش گردش خون می شود. آمپوتاسیون بافتهای مردم: ممکن است چندین ماه بعد از آسیب دیدگی بیمار انجام تشود.
مراقبت در منزل
اطلاعات عمومی
آموزش های کتبی و شفاهی به بیمار و مراقبت دهنده بدهید و برای آنها نام و شماره تلفن پزشک یا پرستار را فراهم کنید تا در صورت بروز هرگونه سؤال تماس بگیرند. در مورد اختلال و عواملی که در ایجاد آن مؤثر هستند، توضیح دهید. بیمار را باید جهت آمپوتاسیون آماده کرد (البته در صورتی که این عمل اندیکاسیون دارد).
علایم هشدار دهنده
علایم و شکایاتی را که باید به پزشک و پرستار گزارش شود، مرور کنید.
افزایش درد ترشحات بدبو
تورم ناحیه
هسته
آموزشهای ویژه
بیمار را در مورد استفاده از پانسمان استریل و خشک برای نواحی باز و کوچک راهنمایی کنید و نحوه ی انجام آن را به او نشان دهید. در مورد اهمیت حفاظت اندام از دماهای بسیار گرم یا سرد و یا تغییرات سریع در دما توضیح دهید، زیرا بافت به تغییرات دما حساس است و این سبب آسیب بیشتر بافت میشود.
به بیمار آموزش دهید تا از پوشیدن لباس های تنگ و محدودکننده و همچنین فشار به یک ناحیه اجتناب کنده زیرا ممکن است سبب کاهش خونرسانی شود. در مورد اقدامات پیشگیرانه به منظور پرهیز از حوادث ضمنی در آینده و آسیب مجدد قسمت سرمازده توضیح دهید، شامل: پوشیدن لباسهای حفاظتی چند لایه و گرم اجتناب از دماهای سرد و خستگی و گرسنگی بر اهمیت عدم مصرف سیگار و عدم مصرف الکل هنگامی که در معرض سرما قرار میگیرد تاکید کنید
به بیمار بگویید که عوارضی مثل افزایش حساسیت به سرماه تحریک و سوزن سوزن شدن، افزایش تعریق ممکن است برای مدت طولانی باقی بماند.
داروها
به هدف به مقدار زمان و روش معصرف نظر یگا از داروهای تجویز شده و عوارض جانبی
را که باید به پزشک یا پرستار گزارش شود، توضیح دهید،
فعالیت
به بیمار جهت پرهیز از تحمیل وزن بر روی اندام تحتانی مبتلا و استفاده از وسایل کمکی برای راه رفتن اموزش دهید. بر اهمیت بالا نگه داشتن تغضو به منظور افزایش بازگشت وریدی و جلوگیری از است از تأکید کنید. بیمار را برای انجام تمرینات در محدوده دامنه ی حرکتی جهت پیشگیری از انقباضر آموزش دهید.
رژیم غذایی
• به بیمار آموزش دهید تا از مصرف الکل اجتناب کند.
• به بیمار آموزش دهید تا از مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین (چای، قهوه که سبب انقباضل عروق می شوند، اجتناب کند.
مراقبت های روانی - اجتماعی
به بیمار را تشویق کنید تا حالاتی همچون افسردگی، ترس، احساس گتاه و همچنین تعصبانیت خود را در رابطه با از دست دادن قذرت و تعملکرد بخشی از اندامهایش
برای بیمار توضیح دهید که فرآیند بهبودی طولانی مدت و آهسته است. اطلاعات دقیق و کامل در مورد فرآیند بهبودی در اختیار بیمار قرار دهید. بیمار را از نظر علایم افسردگی و نداشتن انگیزه بررسی کنید و بیمار را در صورت لزوم جهت انجام مشاوره روانشناسی ارجاع دهید.
مراقبت های تکمیلی ارجاعات
ه بر اهمیت ویزیت های منظم و پیگیر تأکید کنید و مطمئن شوید که بیمار نام و شماره
تلفن های ضروری را دارد.
• به بیمار جهت مراجعه ی منظم به پزشک فیزیوتراپ و متخصص توانبخشی تأکید کنید