رژیم کتوژنیک یا کتو دایت، یک رژیم غذایی با محدودیت کربوهیدرات بسیار بالا و مصرف بالای چربی است که باعث ورود بدن به وضعیت کتوز میشود. در وضعیت کتوز، بدن به جای استفاده از گلوکز به عنوان منبع اصلی انرژی، چربی را به عنوان منبع اصلی انرژی استفاده میکند. در نتیجه، بدن به تولید تعداد بیشتری کتونها، که به عنوان منبع انرژی برای مغز و سایر اعضای بدن استفاده میشوند، میپردازد.
برای رسیدن به وضعیت کتوز، در رژیم کتوژنیک، باید کربوهیدراتها را به حداقل ممکن برسانید و مقدار بالایی از چربی و مقدار مناسبی از پروتئین مصرف کنید. مصرف زیاد چربی در این رژیم، باعث افزایش سطح کلسترول خوب بدن (HDL) و کاهش کلسترول بد (LDL) میشود، اما در برخی موارد، ممکن است باعث افزایش وزن بشود. به همین دلیل، رژیم کتوژنیک برای برخی افراد، مانند کسانی که دارای بیماریهای قلبی و عروقی هستند، مناسب نیست.
در رژیم کتوژنیک، میزان مصرف کربوهیدرات به حداقل ممکن رسیده و بیشتر از 70 درصد از کالریها از چربی تامین میشود. در این رژیم، مصرف مواد غذایی مانند سبزیجات، گوشت، ماهی، تخم مرغ، پنیر، آجیل و روغنهای گیاهی پیشنهاد میشود. در عوض، مصرف مواد غذایی حاوی قند و کربوهیدرات با بالاترین میزان ممکن محدود میشود، بنابراین محصولات شیرین، نان، آرد، سیبزمینی و سایر مواد غذایی شیرین کننده ممنوع هستند.
رژیم کتوژنیک اصلیترین هدف آن استفاده از چربی برای دریافت کالری به بدن است. با این حال، برای دستیابی به موفقیت در این رژیم غذایی، مهم است که مصرف کالری روزانه را کنترل کنید و نیاز به محدود کردن آن دارید.
برخی از مزایای رژیم کتوژنیک شامل کاهش وزن، بهبود سلامتی قلبی و عروقی، کاهش سطح قند خون، کنترل بیشتر اشتها و بهبود کارکرد مغز هستند. با این حال، باید توجه داشت که این رژیم غذایی برای همه مناسب نیست و ممکن است مشکلات جانبی نظیر سردرد، گیجی، نفخ، تهوع و یبوست را به همراه داشته باشد
قبل از شروع هرگونه رژیم غذایی، بهتر است با پزشک یا متخصص تغذیه خود مشورت کنید.
در رژیم کتوژنیک، هدف اصلی کاهش میزان قند خون و تحریک بدن برای سوخت گرفتن از چربیهای ذخیره شده است. برای این منظور، مصرف کربوهیدرات به حداقل ممکن محدود شده و بیشتر از 70 درصد کالریها از چربیها و 20 درصد از پروتئینها تامین میشود. در نتیجه، بدن برای سوخت گرفتن از چربیهای ذخیره شده در بدن به جای قند و کربوهیدرات از کتونها استفاده میکند. کتونها به عنوان یک نوع سوخت برای بدن عمل میکنند و در فرایند کتوژنز به وجود میآیند.
برخی از مواد غذایی پیشنهادی در رژیم کتوژنیک شامل موارد زیر هستند:
- ماهی و سایر منابع پروتئینی مانند گوشت، مرغ، تخم مرغ، گوشت قرمز و سایر غذاهای پروتئینی
- سبزیجات غیرنشاستهای مانند گل کلم، کلم بروکلی، کرفس، بادمجان، هویج و سبزیجات دیگر
- روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون، روغن کنجد، روغن کوکوت و روغن آووکادو
- پنیرهای چرب و کم پروتئین مانند پنیر فتا، پنیر پارمزان، پنیر چدار و سایر پنیرهای چرب با کمترین میزان کربوهیدرات
- آجیلهای با میزان کمتری کربوهیدرات مانند بادام، فندق، بادام زمینی و بادام آمریکایی
در رژیم کتوژنیک بهطور معمول محدودیتی در مصرف کالری وجود دارد، بنابراین ممکن است برخی افراد در طول روز احساس گرسنگی کنند. برای جلوگیری از گرسنگی و حفظ انرژی، در رژیم کتوژنیک مصرف مکملهای ویتامین و مواد معدنی نیز پیشنهاد میشود.
هرچند که رژیم کتوژنیک برای کاهش وزن و بهبود سلامتی بسیار موثر است، اما به دلیل محدودیت مصرف کربوهیدرات، مصرف بیش از حد آن باعث کاهش عملکرد مغزی، کاهش انرژی و بروز مشکلات گوارشی میشود. همچنین، افرادی که دارای بیماریهای قلبی، کلیوی یا دیابت هستند، باید با پزشک خود مشورت کنند
رژیم کتوژنیک برای برخی افراد ممکن است باعث بروز عوارض جانبی شود. به عنوان مثال، برخی از افراد ممکن است به دلیل محدودیت مصرف کربوهیدرات، احساس خستگی، سردرد، افسردگی، یبوست و دیگر علائم نامطلوب کنند.
برخی از محصولات غذایی مصرفی در رژیم کتوژنیک ممکن است برای برخی افراد خطرناک باشند. برای مثال، برخی از محصولات گوشتی قرمز و چربیدار ممکن است باعث افزایش سطح کلسترول خون شوند و برای افرادی که دارای بیماریهای قلبی هستند، خطرناک باشند.
در نهایت، برای اجرای رژیم کتوژنیک بهتر است با یک تغذیهشناس یا پزشک مشورت کنید، بهخصوص اگر دارای شرایط خاصی همچون دیابت، کلیوی، قلبی یا گوارشی هستید. آنها میتوانند به شما کمک کنند که یک برنامه تغذیهای کتوژنیک ایمن و موثر برای شما برنامه ریزی کنند
مشاوره آنلاین تغذیه توسط متخصصان بیمارستان مجازی نیکان میتواند برای بیمارانی که میخواهند رژیم غذایی خاصی را دنبال کنند، یک گزینه مناسب باشد. با مراجعه به سایت بیمارستان مجازی نیکان ، بیماران میتوانند با صرفهجویی در زمان و هزینه، از خدمات آنلاین و با مشاوره با تغذیه، برنامه تغذیهای کامل و مناسب برای خود طراحی کنند.
از آنجا که بسیاری از افراد در دنیای امروز از اینترنت استفاده میکنند، مشاوره آنلاین تغذیه یک راه بسیار موثر برای کمک به افراد است که به دنبال اجرای رژیم غذایی صحیح هستند.
*در صورتی که بیمار دارای بیماریهای خاصی همچون دیابت، کلیوی، قلبی یا گوارشی باشد، بهتر است با پزشک خود مشورت کند
#رژیم_کتوژنیک
#کتوژنیک
#کاهش_وزن_با_رژیم_کتوژنیک
#کتو_دایت
#کتوژنیک_دایت
#رژیم_غذایی_کتوژنیک
#کتوژنیک_فواید
#رژیم_کتوژنیک_و_بدنسازی
#خوردنیهای_مجاز_در_رژیم_کتوژنیک