نقرس

Gort            نقرس

تعریف: نقرس نوعی اختلال متابولیک است که نمکهای اورات در مفاصل و دیگر بافتها از قبیل گوش، غضروف و کلیه رسوب می کند. کریستال های اورات به صورت تودههایی که توفی [1] نامیده می شوند، تشکیل می شوند که نوک تیز بوده و باعث تحریک و التهاب مفاصل میگردد. با وجود این که در هر یک از مفاصل امکان ابتلا وجود دارد، نقرس به طور معمول مفصل متاتارس اول انگشت بزرگ پا را گرفتار می کند که منجر به درد حاد و غیرقابل تحمل می شود. مچ پا، قسمت میانی پا و مچ دست نیز به صورت مکرر گرفتار می شوند. نقرس اولیه یک بیماری ارثی است که تولید بیش از حد یا کاهش دفع اسید اوریک و نمکهای اورات منجر به سطح بالای اسید اوریک در خون می شود. نقرس اولیه یه طور شایعی در مردان بالای ۴۰ سال به وجود میآید. نقرس ثانویه همراه با دیگر وضعیت هایی که اسید اوریک بیش از حد تولید می شود یا دفع نمی شود، از قبیل مسمومیت، استفاده از دیورتیکهای تیازیدی، سوء مصرف الکل، بیماری کلیوی مزمن، پسوریازیس، شیمی درمانی، رادیوتراپی، آنمی همولیتیک، چاقی و گرسنگی همراه است.

علایم و نشانه ها

مرحله ۱: هیپراورهی بدون علامت ه علامتی ندارد، مفاصل طبیعی به نظر میرسند.

مرحله ۲: آرتریت ناشی از نقرس به صورت حاد

درد شدید

تورم و تندرنس معمولا در انگشت بزرگ پا

ناخوشی

سردرد

افزایش ریت قلب و فشار خون

تب و لرز

ییو نسبتا

توفی به صورت زیرجلدی در گوش، مفاصل و بند انگشتان

محدودیت حرکت مفاصل مبتلا مرحله ۳: نقرس در مراحل بینابینی ه بدون علامت

مرحله ۴: نقرس مزمن ه درد و سفتی مفاصله

• تورم مفاصل

• توفی: تجمع کریستالها در بافت مفصلی

عوارض

سنگهای کلیوی

ارتریت نقرسی

هایپرتانسیون

عفونت رسوبهای پاره شده

عوارض خطرناک: سنگ کلیه

تست های تشخیصی

• هر یک از پروسیجرها، هدف، احساس طبیعی احتمالی و مراقبت های قیل و بعد از پروسیجر را توصیف کنید.

تست های آزمایشگاهی آزمایشهای خونی: اسید اوریک، گلبولهای سفید خون (WBC) و سرعت رسوب اریتروسیتها (ESR) آزمایش های ادراری: بررسی سطوح اسید اوریک برای تعیین این که آیا بیمار بیش از حد یا کمتر از حد اسید اوریک را دفع می کند.

اسپیراسیون سوزنی مایع مفصل: برای یافتن وجود کریستالهای اورات ماده توفاسئوس [2] : برای تشخیص کریستال های اورات مطالعات رادیوگرافیکی: جهت یافتن مدارکی دال بر وجود توفی هایی که توسط اشعه X دیده می شوند.

درمان

طبی

درمان

 

در طول دوره حاد استراحت مفاصل یا اندام استراحت کامل در بستر همراه با بالا قرار دادن مفصل آسیب دیده قرار دادن کیسه یخ بر روی مفصل آسیب دیده به منظور کاهش التهاب قرار دادن کمان تخت روی مفصل مبتلا جهت جلوگیری از افتادن ملحفه بر روی نواحی دردناک و ملتهب

نام رژیم غذایی کم یورین مت محدودیت مصرف الکل یا کاهش دادن وزن

داروها نیز داروهای ضدالتهاب غپراستروئیدی ، عوامل اوریکوسوریک [3] (برای مثال پروبنسید): به منظور افزایش دفع نمکهای

اورات

آلوپورینول: برای کاهش اسید اوریک سرم عوامل ضدالتهاب (کلشی سین) برای پایین آوردن سطح اسید اوریک

 کورتیکواستروئیدها، ضددردها، ضد تب ها

برداشتن توفی های نقرسی به روش جراحی هنگامی که این توفی ها باعث فرسایش پوست و یا باعث نارسایی های مکانیکی شود.

• تعویض کامل مفصل

مراقبت در منزل

 اطلاعات عمومی

به آموزش های کتبی و شفاهی به بیمار و مراقیت دهنده بدهید و برای آنها نام و شماره تلفن پزشک و یا پرستار را نیز فراهیم کنید تا در صورت بروز هرگونه سؤال تماس فرایندهای بیماری، علل زمینهای و فاکتورهای مؤثر در بیماری را توصیف نمایید. بیمار را تشویق کنید تا در زمانی که بیماری علامتی ندارد، روش های پیشگیری را ادامه دهد، چرا که ترک آن منجر به بروز مرحله خاد بیماری می شود.

علایم هشدار دهنده

علایم و شکایات احتمالی سنگ کلیه که بیمار باید به پزشک و پر ستار گزارش کند را مرور کنید. درد شدید در پهلو، کنارهها و پایین کمر، ناحیه سوپراپوبیک (فوق معانه)، کشاله ران، لابیا و اسکروتوم

احتباس ادراری

نوع

استفراغ

آموزشهای ویژه

به بیمار آموزش دهید pH ادرار را توسط نوارهای تست چک کند و در صورت پایین بودن pH کمتر از ۶ بیمار را به افزایش مصرف مایعات و پرهیز از مصرف غذاهای با پورین بالا تشویق گنید.

= هشدار؛ مراقبت از مفاصل ملتهب در طول خمله ی حاد بیماری در منزل را توصیف

کنید (شرح دهید).

استراحت کامل همراه با بالا قرار دادن مفاتصال درگیر توسط بالش استفاده از یخ برای مفاصل ملتهب نیاز به دورههایی استراحت در صورت فروکش کردن التهاب برای پرهیز از خستگی استفاده از کمان تخت برای جلوگیری از قرار گرفتن ملحفه ها بر روی مفاصل (در مورد محلهای تهیه این وسایل با بیمار صحبت کنید). پرهیز از تحمل وزن بر روی مفصل مبتلا به ورزش های دامنه ی حرکتی مفاصل را به بیمار اموزش دهید و به او توصیه کنید این ورزش ها را همزمان با کاهش التهاب مفصل افزایش دهد تا از سندرم عذم استفاده جلوگیری شود. به بیمار توضیح دهید که اگرچه نمیتوان نقرس را به صورت کامل درمان کرد، ولی می توان با داروها ان را تحت کنترل قرار دارد.

داروها

هدف، مقدار، زمان و روش مصرف هر یک از داروهای تجویز شده و عوارض جانبی را که باید به پزشک یا پرستار گزارش شود، توضیح دهید.

 دارودرمانی های ویژه را مرور کنید و تونسیج دهید که نوع درمان وابسته به این است که آیا بیمار اسید اوریک را بیش از حد یا کمتر از حد معمول دفع می کند، کلشی سین: به بیمار آموزش دهید که در صورت فروکش کردن درد و یا بروز تهوع، استفراغ، کرامپ شکمی یا اسهال، پزشک یا پرستار را در جریان قرار دهد و نیز توضیح دهید که در صورتی که شکایات مذکور به وقوع پیوست، باید دارو قطع شود. توضیح دهید که ادامه مصرف باعث کاهش جذب ویتامین B12 و ایجاد اختلالات معدی - رودهای می شود.

 عوامل اوریکوسوریک [4] : بر اهمیت نوشیدن ۲ تا ۳ لیتر آب روزانه برای جلوگیری از سنگ کلیوی تأکید کنید، مگر این که منعی برای مصرف آب وجود داشته باشد. به بیمار آموزش دهید که علایمی چون تهوع، راش و یبوست را به پزشک گزارش کند. عوامل الکالینیزه کننده (سدیم بیکربنات): برای حفظ pH ادراری بالاتر از ۶ و جلوگیری از تشکیل سنگهای کلیوی مؤثر است. آلوپورینول: بیمار را نسبت به عوارض بالقوه کبدی و کلیوی، تضعیف مغز قرمز استخوان، راش پوستی، استفراغ و درد شکمی متوجه سازید. نیاز به پرهیز از مصرف دیورتیکها، آسپرین با دوز اندک و اسید نیکوتینیک را توضیح دهید، چرا که می توانند باعث افزایش اسید اوریک شوند.

رژیم غذایی

• نیاز به محدودیت مصرف پورین ها که پیش نیاز متابولیک اسید اوریک است را برای بیمار شرح دهید، تا در مورد غذاهای حاوی پورین بالا (ماهی کولی، جگر، ساردین، دل و قلوه، نان

قندی و عدس [5]) به بیمار آگاهی دهید. بیمار باید مصرف قندهای تصفیه شده مثل شربت ذرت و یا شربت افراکه باعث افزایش تولید اسید اوریک می شود را کاهش دهد.

O مایعات مثل اب و دم کرده های گیاهی را بنوشد. G مصرف غذاهای با فیبر بالا و چربی کم مثل میوه ها، سبزی ها، تمامی غلات و

گردو را به بیمار توصیه کنید. به بیمار آموزش دهید تا از نوشیدنی های الکلی به خصوص شراب و آبجو پرهیز کند (باعث حمله می شود). نیاز به کاهش وزن در صورت چاقی را برای بیمار توضیح داده و بیمار را به منظور

برنامه ریزی یک رژیم غذایی کم کالری برای کاهش وزن، به یک متخصص تغذیه ارجاع دهید. بیمار باید از تغییر ناگهانی و شدید رژیم غذایی خود پرهیز کند (مثل رژیم غذایی که طی آن فرد متحمل گرسنگی زیادی می شود).

درمانهای جایگزین

ه از آنجایی که برخی از درمانهای مکمل مضر بوده و ممکن است با برنامه ی دارویی بیمار تداخل داشته باشد، بیمار را تشویق کنید تا در مورد این گونه درمان ها با پزشک یا پرستار خود مشورت کند.

ه به بیمار آگاهی دهید که برخی از مکمل های غذایی مثل ویتامین E و C و فولیک

اسید باعث کاهش التهاب می شوند.

مراقیت روانی - اجتماعی

به بیمار را تشویق کنید تا در مورد اضطرابی و احساسش در مورد فرآیند بیماری و درد

• بیمار را کمک کنید تا با این بیماری تخریب کننده ی مزمن کنار بیاید،

• مراقبتهای پیگیری

• بر اهمیت ویزیت های منظم تأکید کنید و مطمئن شوید که بیمار نام و شماره تلفنهای ضروری را دارد.

 

 

[1] Tophi

[2] . Toptiacus Material

[3] . Uricusari

[4] Ulric OSuric Agent

[5] Lentils

پرسش و پاسخ

همه چیز در مورد پگ

از قسمت پرسش و پاسخ زیر یا از طریق پیام رسان های موجود با شماره 09120059441 میتوانید سوالات خودرا مطرح کنین

سیمرغ طب حس خوب سلامتی برای همه                                    

نظرات کاربران
ارسال نظر
امتیاز بدهید
به اين صفحه امتیاز بدهید